Laboratorium

Under sommaren är vårt laboratorium öppet för drop in-provtagning mellan 08-00-12.00. Mellan 13.00-14.30 erbjuder vi antikroppstest för covid-19 som du bokar via 1177.

 
 

Vid ankomsten

Ta en nummerlapp vid laboratoriet och sitt ner i laboratoriets väntrum och vänta tills ditt nummer blir uppropat. Det gäller även om du ska lämna in ett prov. Om du har tid bokad för provtagning behöver du inte ta någon nummerlapp.

Fasta

Om du ska ta prover som kräver fasta före ska du inte äta eller dricka efter klockan 22 kvällen före provtagningen. Provtagningen ska ske före kl 10.00 på morgonen efter. Du får dock dricka vatten, kaffe eller te men då utan sötningsmedel, mjölk eller grädde.

Inlämning av prover

Ingen inlämning av odlingsprover eller andra prover efter klockan 14.00 på fredagar eller dag före helgdag.

Stickrädsla

Det finns många barn och vuxna som blivit skrämda någon gång och efter det är rädda för att ta blodprover och sprutor. I de flesta fall skulle nog det här kunnat förhindrats. Vi har ett arbetssätt för att i görligaste mån undvika att skrämma barn vid provtagning. För det första, behövs något prov överhuvudtaget? Många blodprover tas slentrianmässigt och har begränsat värde. Vi undviker då att ta prov.

Om ett blodprov behövs, ska något annat kollas samtidigt?

Om vi tagit beslutet att sticka barnet försöker vi tänka till för att om möjligt inte behöva ta ett nytt blodprov senare. Om vi till exempel behöver kontrollera blodvärdet på ett barn tar vi gärna samtidigt prov på järndepåerna. Detta är ett onödigt prov om blodvärdet är bra men sparar barnet ett stick om det visar sig vara lågt.

Smärtlindring

Vid venösa prover är vår generella policy (utom i akuta situationer) att alla barn under 9 år ska vara förberedda med hudbedövningen EMLA. Läs mer här under. Äldre barn erbjuds aktivt EMLA och här är det barnets och inte förälderns beslut som gäller även om det kan innebära väntan på att bedövningen ska verka. Vi försöker göra själva provtagningen så odramatisk som det bara går genom lugn och avledning som till exempel genom att visa barnfilmer på datorn. Det händer ändå att barnet är rädd och ledsen och då genomför vi ändå provtagningen på ett vänligt men bestämt sätt. Efteråt får barnet en present och glömmer oftast obehaget.  

EMLA vid provtagning

Blodprover kan man ta kapillärt-genom ett litet stick oftast i fingret. Detta är ett lämpligt provtagningssätt om man bara behöver ta ett eller ett par prover t.ex blodvärde (Hb) eller snabbsänka (CRP). Behöver man en större mängd blod är det oftast bättre att ta provet venöst-genom att sticka in en nål i ett blodkärl. De flesta blodprover vi tar är venösa. Ett venöst prov gör ju lite ont.

Smärta hos barn och i synnerhet i samband med läkarbesök är något vi av flera skäl försöker motverka. Det är här EMLA kommer in. EMLA är en bedövningssalva som om den får verka tillräckligt länge bedövar huden och gör att sticket inte gör ont. Barnet och särskilt det mindre barnet kan ändå känna obehag och vara ledsna vid provtagning. Då är det inta pga smärta utan själva situationen eller det faktum att det mindre barnet behöver hållas fast i samband med provtagningen.

Vår generella policy är att venösa prover på barn under 9 år alltid tas efter EMLA-bedövning och att äldre barn aktivt erbjuds bedövning innan provtagning. 

Problemet med EMLA är att det måste sitta på minst en timme inför provtagning. På mörkhyade personer minst två timmar. Om man vet eller starkt misstänker att vi i samband med läkarbesöket kommer att ta blodprover kan man vinna mycket tid genom att sätta på EMLA hemma. OBS! att detta inte gäller barn under 3 månaders ålder som vi vill EMLA själva om provtagning blir aktuellt.

GÖR SÅ HÄR:

Köp på apoteket ett paket EMLA-plåster som säljs receptfritt  i 2-pack.  Leta efter lämpliga blodkärl på barnet. Venerna syns som mörkt blå-gröna linjer under huden. Ju tjockare dess bättre. De bästa ställena att leta efter vener brukar vara i armvecken eller på handryggarna (dvs den delen av handen som blir brun när man solar).

Om barnet är mulligt är det ibland mycket svårt att hitta bra blodkärl eftersom de gömmer sig på djupet.  I enstaka fall kan då blodkärl på fötterna vara ett alternativ. Tycker ni inte att ni hittar något bra kärl så sätt i armvecken. 

Tag bort skyddsfolien och klistra fast båda plåstren på de två ställen ni valt ut. Vi kommer förmodligen bara behöva sticka på ett ställe men det är bra att ha ett i reserv.

Är barnet litet eller har smala armar så linda runt plåstret med gasbinda eller fäst med extra tejp. Det är viktigt att plåstret fäster bra för att effekten ska bli bra.

Plåstren skall nu sitta på MINST en timme. Har ditt barn mycket mörk hud skall de sitta på minst 2 timmar.

  OBS att det kan vara så att vi vid besöket inte tycker att det är motiverat att ta prover och att ni då satt på plåstren förgäves. Genom att förbereda på detta sätt riskerar ni dock inte att behöva vänta i timmar på mottagningen eller att behöva komma tillbaka EMLA-de en annan dag för provtagning.